Mai jos este o lista cu raspunsuri la intrebarile care ni se pun cel mai des.
Informatie in Interesul Public este o organizatie non-profit
Vrem ca in curand sa putem oferi consultanta prin telefon, dar pentru asta avem nevoie de ajutorul tau.

Mai jos este o lista cu raspunsuri la intrebarile care ni se pun cel mai des.
Desi speram ca informatia pusa la dispoztie aici iti este folositoare, nu pretindem ca putem raspunde tuturor intrebarilor pe care ai dori sa la pui. Te rugam sa trimiti un mail la faq@interesulpublic.org.ro daca vrei sa ne sugerezi o problema care sa apara in aceste FAQs sau daca vrei sa ne intrebi ceva. Iti vom raspunde prin mail cat de bine putem.
Cineva avertizeaza atunci cand spune angajatorului, organelor de control, clientilor, politiei sau media despre abateri, riscuri sau incompetenta observate prin intermediul locului de munca.
Atunci cand cineva avertizeaza, atrage atentia asupra unei ilegalitati sau pericol ce ii afecteaza pe altii (ex. clienti, cetateni, sau angajator). De obicei avertizorul nu este direct, personal afectat de ilegaliatea sau pericolul observat. Astfel, foarte rar avertizorii au un interes personal in rezultatul investigatiei plecate de la informatia lor – ei vor pur si simplu sa ii alerteze pe ceilalti.
Este o situatie evident diferita de o plangere. Cand cineva face o plangere se afirma ca persoana a fost tratata necorespunzator. Se poate referi la incalcarea drepturilor de munca sau intimidare iar cel ce face plangerea cauta dreptate pentru sine. Persoana ce face o plangere are deci un interes legitim in rezultatul ce decurge din plangere si, din acest motiv, este asteptat ca ea sa isi poata sustine cazul.
Din aceste motive, nu este indicat sa folositi politica de avertizare a organizatiei pentru a face plangeri. Multe organizatii au proceduri de plangeri iar acestea sunt mai potrivite in acest caz.
Nu. Avertizorii ofera informatie timpurie ce poate alerta colegii, angajatorul sau publicul despre pericol sau ilegalitate inainte sa fie prea tarziu. Pot fi printre cei mai loiali si motivati angajati. Din pacate, inca mai sunt cei ce gandesc ca a spune neregulile observate este gresit si nu realizeaza cum avertizarea poate salva vieti, locuri de munca, bani si reputatii. Din fericire, din ce in ce mai multi oameni incep sa inteleaga cat de valoroasa este o avertizare responsabila.
In Romania, pentru cei ce lucreaza la stat, clauzele de confidentialitate din contractul de munca sunt invalidate daca se afla in conflict cu legea 571/2004 si deci cu principiul suprematiei interesului public. Daca esti nesigur legat de situatia ta, contacteaza linia de suport.
Cel mai bine este sa cauti un sfat independent de la o organizatie specializata. Daca esti in Romania, linia gratuita si confidentiala de ajutor de la Informatie in Interesul Public (IIP) te poate sfatuii despre cum sa ridici o problema eficient si in siguranta. Linia de consiliere este disponibila prin email la helpline@interespublic.org.ro. Daca traiesti in alta tara poti sa contactezi sindicatul, un avocat, sau, daca exista in acea tara, o organizatie specializata pe ajutarea avertizorilor. O lista cu organizatii din alte state poate fi gasita aici.
Desi fiecare situatie este diferita, si deci este rezonabil sa ceri consiliere inainte de a avertiza, sunt cateva puncte generale de avut in vedere atunci cand avertizezi.
– Stai calm
– Tine minte ca esti martor, si nu reclamant (vezi Intrebarea 2 in stanga)
– Gandeste-te la riscuri si efecte inainte sa actionezi
– Lasa faptele sa vorbeasca de la sine – nu face afirmatii imprudent
– Tine minte ca se poate sa te inseli sau sa existe o explicatie inocenta
– Nu devenii un detectiv particular
– Fii constient ca s-ar putea sa nu ti se multumeasca
Consilierea oferita de Informatie in Interesul Public iti poate da sfaturi gratuite, confidentiale si practice in situatia in care nu stii daca sau cum sa ridici o problema despre pericole sau ilegalitate observate la munca. Daca esti in aceasta situatie, vrem sa te ajutam sa identifici cea mai buna metoda prin care sa avertizezi, scazand riscul pentru tine si crescand sansa ca problema sa fie adresata. Nu investigam cazuri.
Iti putem deasemenea oferi informatii despre legea 571/2004 (legea din Romania pentru avertizori). Nu oferim consultanta in probleme de dreptul muncii (ex. termeni si conditii in contracte individuale de munca) si nu reprezentam in instanta. Daca esti in cautare de ajutor pentru a initia un proces iti vom spune cum sa gasesti un avocat sau consultant. Totusi, nu este in politica noastra sa recomandam avocati sau case de avocatura anume.
Linia noastra de consiliere poate fi contactata la helpline@interespublic.org.ro. Click aici pentru informatii despre linia de consiliere.
Statutul legal in baza caruia opereaza Informatie in Interesul Public nu ne permite sa actionam contrar intereselor avertizorului. Datoria confidentialitatii inseamna ca nu putem – mai putin in unele cazuri exceptionale descrise in lege – sa dezvaluim identitatea unui beneficiar angajatorului sau oricui altcuiva fara consimtamantul beneficiarului.
Pentru sfaturi despre cea mai buna metoda prin care sa iti arati ingrijorarea, ar trebui sa contactezi linia noastra de consiliere la helpline@interespublic.org.ro.
Exista riscuri suplimentare cand angajatii avertizeaza anonim. Acestea sunt:
– a fii anonim nu ii opreste pe ceilalti sa ghiceasca corect cine a dezvaluit problema
– este mai greu de investigat motivul ingrijorarii daca lumea nu poate pune intrebari clarificatoare
– este mai usor de obtinut protectie legala; si
– poate sa concentreze atentia lumii pe avertizor, poate suspectand ca acesta face dezvaluirea malitios
Un angajat dezvaluie o problema confidential atunci cand isi da numele cu conditia sa nu fie dezvalui fara consimtamantul sau. Un angajat avertizeaza anonim atunci cand nu da informatii despre identitatea sa. In general, cea mai buna metoda este avertizarea deschisa, transparenta.
Depinde de relatia dintre avertizor si reclamat. Daca cel din urma este sef ierarhic sau il evalueaza pe avertizor atunci raspunsul este da. Si in cazuri grave de infractiuni (coruptie, fals) se activeaza automat protectia identitatii martorului. Pentru majoritatea situatiilor insa legea nu obliga angajatorul la confidentialitate.
Daca iti faci griji legate de aflarea identitatii tale intr-un caz de avertizare te rugam sa ne contactezi la helpline@interespublic.org.ro pentru sfaturi despre cea mai buna cale de avertizare.
Chiar deloc. Cele mai multe cazuri de succes de avertizare raman neraportate – astfel ca perceptia in societate ramane ‚se trage in mesager’. Multi angajati spun ce probleme vad fara sa se considere avertizori iar subiectul ingrijorarii este abordat si situatia rectificata. Acesti oameni considera ca isi fac meseria sau ca sunt angajati responsabili atunci cand ii avertizeaza pe altii ca ceva merge gresit. Cand angajatorul recunoaste valoarea informatiei care ii este data si actioneaza pentru a rezolva problema se intampla ca cei implicati sa nici nu constientizeze situatia drept una de avertizare.
Depinde de relatia dintre avertizor si reclamat. Daca cel din urma este sef ierarhic sau il evalueaza pe avertizor atunci raspunsul este da. Si in cazuri grave de infractiuni (coruptie, fals) se activeaza automat protectia identitatii martorului. Pentru majoritatea situatiilor insa legea nu obliga angajatorul la confidentialitate.
Daca iti faci griji legate de aflarea identitatii tale intr-un caz de avertizare te rugam sa ne contactezi la helpline@interespublic.org.ro pentru sfaturi despre cea mai buna cale de avertizare.
Vrem ca in curand sa putem oferi consultanta prin telefon, dar pentru asta avem nevoie de ajutorul tau.